Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In eerste instantie vormt dit tentoonstellingsmodel een soort plattegrond van een zoektocht naar de middenweg tussen de ingevoerde coronamaatregelen aan de ene kant, en aan de andere het verlangen van cultuurinstellingen om (weer) op meer verschillende manieren te functioneren. Elk gebruik van een ruimte kent een eigen dynamiek: sommige invullingen maken een plek drukbezet, terwijl de dichtheid bij een alternatieve inzet veel lager ligt. In de huidige opvatting van ruimte zijn die discrepantie en de mogelijk hoge concentraties van gebruikers op één punt een probleem. Dammer verdeelt de ruimte in een gemeenschappelijk speelveld waarop omloopgebieden zijn aangegeven en waar maatregelen spelregels worden. Het is een wereld waar spel realiteit is en de werkelijkheid een spel. Stap de wereld van het dammen binnen, waar een dambord de drijvende kracht vormt achter een nieuwe collectiviteit, waar je dagelijkse ervaring van het openbare domein een ruimtelijk en visueel avontuur wordt.

De tentoonstelling leidt de bezoekers door de bestaande gang van beton en staal van 3,2 x 24,4 meter. Ze worden uitgenodigd om op basis van de eenvoudige spelregels van ‘international draughts’ een potje te dammen. Het bestaande raster van de vloer, dat de vorm van het dambord ondersteunt, wordt versterkt door lichtcomposities. De onderverdeling van de ruimte is gemarkeerd met reflecterend materiaal dat aanduidt welke stukken er niet in gebruik zijn en de deelnemer tegelijkertijd attent maakt op zijn eigen beweging door de ruimte.

md2-architecten

md-2 architecten is een architectuurstudio opgericht door Mahaut Dael en Michał Długajczyk en gevestigd in Rotterdam sinds oktober 2019. De studio beschrijft de materiële en immateriële gelaagdheid van stedelijke en architectonische ruimtes en gebruikt deze als vertrekpunt voor architectuur en ruimtelijk ontwerp. Het duo belichaamt een internationale mix van tradities en culturen, een smeltkroes die opereert binnen een breed referentiekader en daarin op zoek gaat naar het locatiespecifieke karakter van een plek om tegenwicht te bieden aan de verslonsing van de gebouwde omgeving. Daarnaast zoeken Dael en Długajczyk manieren om bestaande waarden in de gebouwde omgeving te verbeteren.

Zalán Szakács

Zalán Szakács (Rotterdam) is een post-digitale kunstenaar, ontwerper, audiovisuele performer en onderzoeker die mediatheorieën verkent door te experimenteren van licht, ruimte en geluid. Zijn conceptuele benadering vertaalt zich in interactieve en immersieve omgevingen, die door de opgeroepen sfeer de menselijke perceptie uitdagen.

Activiteiten op zaal

7 oktober

Opening met een dansimprovisatie door Noah Oost, Lara Szymanski, Giulia Finardi & Mariano Carluccio van Codarts.

8-10 oktober

Tentoonstelling van fotograaf Riccardo de Vecchi.

14 oktober

Poëzie en muziekperformance door Luka Prelas en Tihomir Babic.

15-17 oktober

Tentoonstelling van modeontwerper Louise Dael.

21 oktober

Paneldiscussie met Siep Buurke (Koninklijk Nederlandse Dambond) en routeontwerper Jaap Knevel.

19-23 oktober

Installatie van kunstenaar Cindy Bakker.

datum
07/10/2021
tot
23/10/2021
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

Tijdelijke ingang Rochussenstraat 40

toegang

dinsdag - zondag
10:00 - 17:00

Het Nieuwe Instituut
Maud Vervenne