Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Durven we als volwassen nog te spelen? 

Spelen is een vrije, niet resultaatgericht handeling. Spelen gaat over improviseren en fantaseren, met de middelen die je voorhanden hebt. Het lijkt zo eenvoudig, toch doen we het te weinig.

Met De Huttenbouwers nodigen Pepelsenkrepels volwassenen uit om te spelen, door het bouwen van een woonkamerhut. Zo een die je vroeger maakte. Afgelopen jaar hebben Myrthe en Nadia verschillende huizen in Rotterdam binnenstebuiten gekeerd en mensen geprikt, geprikkeld, gestookt en uitgedaagd. Sommige mensen hebben maar een klein zetje nodig, andere de aanmoediging. Kunnen mensen zich overgeven aan het spelen? 

Hutten in douchecabines, onder keukentafels, op de trap en in het raam. Intieme hutten, stekelige hutten, uitnodigende hutten, geheime hutten, rebelse hutten, veilige hutten, esthetische hutten. Ieder mens een eigen hut, een plek die past bij wie iemand is of wat iemand nodig heeft. Die plek ontstaat al spelende - het resultaat is ondergeschikt aan het proces. Welke wereld wordt er gecreëerd? Een wereld waarin je kunt ontsnappen van het kapitalisme of een wereld voor de vriendschap tussen mens en hond. Verschillende hutten - verschillende werelden, gecreëerd met dezelfde simpele materialen als lakens, knijpers en wasrekken. Alle huttenbouwers op zoek naar het moment waarop je opgaat in het spelen, in je hut kunt verdwijnen en je de wereld om je heen bent vergeten.

Pepelsenkrepels is ontstaan uit de noodzaak om te spelen. Met weinig middelen maken zij een omgeving waarin ze vrij kunnen bewegen. Door van gedaante te veranderen creëren ze de vrijheid om te experimenteren. De pop-up tentoonstelling in Gallery 3 grijpen zij als performance aan om te spelen. Wat is daar voor nodig? 

Trek je schoenen uit, zet een hoofdlamp op en kruip in de wereld van de woonkamerhutten. Laat je verwonderen door de fantasierijke creaties en bijbehorende verhalen van de huttenbouwers. Ook wordt je uitgedaagd om zelf van gedaante te veranderen en de kronkels van je gedachte op te zoeken!

Wanneer we spelen, wat komen we dan allemaal tegen? Durven we echt op te gaan in ons zelfgemaakte spel? 

Over Pepelsenkrepels

Pepelsenkrepels (Myrthe Krepel en Nadia Pepels) is een performance- en beeldende kunstduo. Ze noemen zichzelf professionele spelers. Al improviserend creëren ze met elkaar fantasierijke werelden. 

Foto's door Fleur Mulder

Fleur maakt documenterende beeldverhalen aan de hand van (vaak analoge) fotografie, die een maatschappelijk onderwerp vertellen. 
datum
01/12/2022
tot
31/12/2022
 
 
locatie

Gallery 3
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Het Nieuwe Instituut
Maud Vervenne