Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In het kader van een bestaande intra-institutionele samenwerking tussen The Berlage en Het Nieuwe Instituut bouwen betrokken ontwerpers en onderzoekers dit keer voort op uitgangspunten uit Het ontwerp van het sociale, de semipermanente tentoonstelling die te zien is in Gallery 1 van het instituut. In How do we learn from? kijken ze hoe je maatschappelijke vraagstukken kunt vastleggen en zichtbaar kunt maken wanneer je ze bestudeert door de lens van het alledaagse gebruik van ruimten in het faculteitsgebouw.

Vierentwintig architecten van over de hele wereld werken samen aan twaalf bijdragen waarin ze reageren op het gedrag dat ze observeren, de routines die ze er zien ontstaan en de ruimten die deze dagelijkse praktijk vormgeven en inrichten. Zij behandelen actuele en urgente kwesties als sociaal isolement, genderongelijkheid, onzorgvuldige omgang met hulpbronnen en ecologische crises aan de hand van de symbolen, de rituelen en het curriculum van de faculteit ‘BK’.

De installatie bestaat uit levensgrote foto’s die worden gepresenteerd in combinatie met de werkmaquette waarmee het geheel werd ontwikkeld. Het vormt een reflectie op de ruimtelijke en architecturale dimensie van tentoonstellingsontwerp en op het vermogen om onze dagelijkse omgeving daar direct en actief in te betrekken.

The Berlage x Het Nieuwe Instituut

Dit project vindt plaats in het kader van een samenwerking tussen The Berlage en Het Nieuwe Instituut, waarin de partijen een semester lang de contexten van Project NL (The Berlage) en Het ontwerp van het sociale (Het Nieuwe Instituut) combineren.

The Berlage

The Berlage Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design is deel van de Faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Het programma leidt architecten op in een experimentele setting waarbinnen ze veel met elkaar samenwerken en die gekenmerkt wordt door zelfstandige studie met begeleiding en input van toonaangevende en aanstormende ontwerpers en theoretici. In 1990 opgericht als het Berlage-instituut, biedt The Berlage een geaccrediteerd, Engelstalig post-masterprogramma, naast een rijk en gevarieerd publieksprogramma met lezingen, tentoonstellingen en debatten. Studenten werken zowel individueel als gezamenlijk gedurende een reeks ontwerpgeoriënteerde onderzoeksprojecten, seminars, excursies en masterclasses.

Colofon

Fotografie: Johannes Schwartz

The Berlage: Juan Benavides, Sanne van den Breemer, Salomon Frausto, Benjamin Groothuijse, Mick Morssink 

Met bijdragen van: Nigel Alarcon (MX), Pooja Bhave (IN), Mariano Cuofano (IT), Fabiola Cruz (PE), Alonso Díaz (MX), Xiaoyu Ding (CN), Ines Garcia-Lezana (ES), Sandra Garcia (ES), Martino Greco (IT), Sebastian Hitchcock (ZA), Alejandra Huesca (MX), Yesah Hwangbo (KR), Takuma Johnson (US), Yi-Ni Lin (TW), Christina Mammi (GR), Cristhy Mattos (BR), Preradon Pimpakan (TH), Adi Samet (IL), Raymond Tang (US), Kulaporn Temudom (TH), Danai Tsigkanou (GR), Paola Tovar (MX), Jesse Verdoes (NL), Rongting Xiao (CN)

Met dank aan: Het Nieuwe Instituut, Hetty Berens, René Boer, Ernst des Bouvrie, Jeroen Dijkstra, Uta Eisenreich, Flora van Gaalen, Ludo Groen, Rudy Guedj, Johanna Himmelsbach, Ina Hollmann, Marten Kuijpers, Eva Lintjes, Alfred Marks, Tabea Nixdorff, Setareh Noorani, Farida Sedoc, Ellen Smit, Clara Stille-Haardt, Katía Truijen 

datum
29/01/2022
tot
06/02/2022
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Het Nieuwe Instituut
Maud Vervenne