Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

We voelen ons gedesoriënteerd wanneer onze zintuigen ons over de rand van de landkaart van het bekende lijken te duwen en wat we zeker dachten te weten niet meer klopt. Desoriëntatie nodigt ons uit om op een geheel nieuwe manier te ‘kennen’ of te weten. Zonder zichtbare ijkpunten als een stabiele horizon zijn mensen op hun niet-visuele zintuigen aangewezen om in het ongewisse weer vaste grond onder de voeten te krijgen. De presentatie It Enters Into What We Become (Centrum voor Desoriëntatie), met werk van multidisciplinair ontwerpcollectief Morph.Love, nodigt ons uit om ons te verliezen in een totaalomgeving. Achttien leden van de zich steeds ontwikkelende groep kunstenaars en ontwerpers verkennen samen het verschijnsel van desoriëntatie aan de hand van een onafgebroken aaneenschakeling van zintuiglijke ontmoetingen.

De opstelling is ingericht als een labyrint waarin vijf poreuze onderdelen onderling op elkaar voortbouwen en teruggrijpen. Het doolhof zet aan tot een bespiegeling op een cryptisch genezingsproces dat zichzelf nooit volledig openbaart. De tentoonstelling trekt het gevoel van vervreemding en richtingloosheid door in een serie geabstraheerde wellness-behandelingen. Algoritmes zetten er emotie om in geld zoals alchemisten goud maken uit lood, een kil digitaal haardvuur schopt onze vertrouwde tastzin onderuit en dankzij VR neemt It Enters Into What We Become ons mee op een psychedelische reis door ons lichaam.

In plaats van de lineaire voortgang door opeenvolgende ruimtes die je gewoonlijk aflegt door een tentoonstelling, kiest Morph.Love er met It Enters Into What We Become voor om die te laten eindigen waar die begint. Na de intense virtuele yoga-tocht door een lichaamsgrot pendelen bezoekers op kruissnelheid naar de entree. Terug bij de ingang begint het zintuig-overstijgende ‘wij’ dat in verschillende ruimtes is vormgegeven geleidelijk weer een ‘ik’ te worden. Voordat ze de gewone wereld weer binnenstappen kunnen bezoekers daar even van hun heftige ervaring bijkomen. In de gezamenlijke transformatie die ze met de tentoonstelling voor ogen hebben, kadert Morph.Love desoriëntatie als een voortdurend wordingsproces.

Over Morph.Love

Morph.Love, een internationaal collectief opgericht in 2018, brengt verschillende kunstenaars en ontwerpers samen die werkzaam zijn in een breed scala aan disciplines. De leden, gevestigd in Londen, Parijs, Brussel, Amsterdam en Rotterdam, volgen hun eigen praktijk terwijl ze het Morph.love samenwerkingsplatform gebruiken om verschillende cross-overs van disciplines te verkennen en nieuwe tentoonstellingsformaten te ontwikkelen. Ze zetten vraagtekens bij hedendaagse zorgen door vrije, fictieve en ambigue ruimtes te creëren. Hun samenwerking creëert met object design, CGI-animatie, performance, sound design en virtual reality totale interactieve landschappen. Na tentoonstellingen in Alcova (Milaan, IT), Fey Castle (Bourgogne, FR), K11 Art Foundation (Guangzhou, CH) en MK&G (Hamburg, DE) zijn ze trots op hun eerste museale tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut, in Rotterdam, Nederland, een plek die ze nu hun thuis noemen.

datum
11/09/2021
tot
03/10/2021
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

Tijdelijke ingang Rochussenstraat 40

toegang

Dinsdag - zondag 
10:00 - 17:00

Het Nieuwe Instituut
Maud Vervenne