Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

JOY betekent letterlijk vreugde. Een emotie die stroomt door je lijf als je gelukkig of blij bent. In deze expositie staat JOY centraal door de mix van euforische ervaringen die de kunstenaars exposeren. Deze ervaringen leiden tot de ultieme ‘hormooncocktail’ gemixt met dopamine, serotonine & oxytocine. Dopamine brengt een shotje geluk, serotonine reguleert de gemoedstoestand en oxytoncine krijg je door sociaal contact. Proost, op het leven!

De JOY kunstenaars

De expositie is gemaakt door kunstenaars met een fysieke of verstandelijke beperking, en vooral met veel talent.

Manuel Pezaro Poelstra

Eén van de talenten is Manuel Pezaro Poelstra, opgegroeid in een museum aan huis en zoon van een kunstenaar. Zijn werk is eigen, kleurrijk en anders dan anders. Schilderen geeft hem JOY, dat geeft hem een ultiem geluksgevoel. Alle andere JOY momenten brengt hij ook weer terug in zijn kunstwerken. Het levensmotto van Manuel straalt kracht uit: “Door hard werken en je eigen krachten in te zien, ontwikkel je talent.”

Herenplaats

De Herenplaats heeft een aangepaste kunstvakopleiding ontwikkeld, zodat mensen met beeldende talent en een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond professioneel worden opgeleid.

Edmarla Fabiana Schot (1989)

Edmarla beschikt over een grote fantasie. Haar inspiratie put ze uit reisbrochures, of zoals zij ze noemt: vakantieboeken. Ook is ze graag buiten om zich te laten inspireren door haar omgeving. Ze is ontzettend leergierig en doet mee aan alle cursussen die in het atelier gegeven worden.

Minke de Fonkert (1965)

Minke werkt al dertig jaar bij Galerie Atelier Herenplaats. Ze is een gedreven kunstenaar die haar persoonlijke ervaringen en eindeloze fantasie uitwerkt op doek en papier. Ze heeft een fascinatie voor Siamese tweelingen en (tweekoppige) dieren, deze komen veelvuldig voor in haar oeuvre.

De Wijde Doelen

Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen is een kunstatelier waar ongeveer 40 getalenteerde kunstenaars met een verstandelijke beperking werken. De kunstenaars maken keramiek, tekeningen, schilderijen en grafiek van grote kwaliteit.

Patrick Bargeman

Patrick is een ambassadeur van De Special Social Club, hij wilt laten zien dat mensen met een beperking veel meer kunnen dan mensen denken! Hij werkt in Werkplaats Borgwijk, waar hij in het atelier spekstenen bewerkt tot prachtige beelden. Zijn beelden worden succesvol verkocht.

Dé euforische expositie

De kunstwerken in de expositie weerspiegelen het plezier en de passie van de kunstenaars. Je ziet hun pure persoonlijkheid door verschillende perspectieven. Je wordt meegenomen in de JOY van kleuren, geuren en materialen. Laat die blije, positieve emoties maar stromen. Iedereen is welkom. Door voelbare kunst, goede audio en kunst op verschillende hoogtes, is de expo voor iedereen toegankelijk. Kortom: een totaalbeleving waar je met verschillende zintuigen een bijzondere ervaring beleeft!

A JOY to see
A JOY to feel
A JOY to smell
A JOY to hear

Over De Special Social Club

Iedereen heeft het recht op activiteiten waar je blij van wordt, energie van krijgt en waar je met elkaar kunt zijn. Helaas zijn de drempels voor mensen met een beperking soms nog erg hoog en kunnen zij niet volwaardig deelnemen aan de maatschappij. 

Daar brengt De Special Social Club verandering in! Wij zijn op een missie om een inclusiever Nederland te realiseren. Dit doen wij door de drempels te verlagen op het gebied van uitgaan, sporten en samenzijn met anderen. Wij vergroten het aanbod aan sociale activiteiten voor mensen met een beperking en maken het toegankelijk voor iedereen. Uitgaansfeesten, festivals, sportevenementen en kunst- en cultuurevenementen worden vóór en samen mét de doelgroep georganiseerd. 

Momenteel worden er meer dan 2.000 mensen bereikt en worden er inclusieve evenementen georganiseerd in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. We proberen een zo groot mogelijke doelgroep aan te spreken, niet alleen mensen met een beperking. Het maken van onverwachte verbindingen buiten eigen kring draagt in onze ogen bij aan wederzijds inlevingsvermogen en begrip en is daarmee essentieel om een inclusieve maatschappij te realiseren.

datum
01/11/2022
tot
21/11/2022
 
 
locatie

Gallery 3
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang


 

Het Nieuwe Instituut
Maud Vervenne