Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het afgelopen decennium maakte downtown Los Angeles een spectaculaire transformatie door. Het karakteristieke stadscentrum, dat er decennialang verloederd bij lag, werd in hoog tempo opgeknapt. Er kwamen nieuwe musea, wolkenkrabbers, horeca en winkels. Projectontwikkelaars roken hun kans en de vastgoedprijzen schoten de lucht in. In 2019 werd downtown zelfs het snelst gentrificerende gebied van de VS. Hierdoor kwam de positie van veel bewoners en bedrijven onder druk te staan. Aan bestaande problemen in de buurt, zoals armoede en dakloosheid, werd intussen weinig gedaan. Zo ontstond een nieuwe bevolkingsmix van welgestelde en straatarme bewoners.

Fotograaf Désirée van Hoek, die al vanaf 2007 in de buurt werkt, zag in downtown veel ontwikkelingen terug waarvoor de Amsterdamse kraakbeweging al in de jaren tachtig had gewaarschuwd: extreem stijgende woningprijzen, groeiende ongelijkheid, en de disneyficatie en verburgerlijking van de stad. In Notes on Downtown legt zij de veranderingen in de buurt in ruim 135 beelden vast. 

Het boek bevat interviews met de internationale experts Adrienne Brown, Cody Hochstenbach, Norman M. Klein, Saskia Sassen, Jennifer Wolch en Sharon Zukin, en een essay van architect en stedenbouwkundige Hans Teerds. 

Over Désirée van Hoek

Désirée van Hoek maakte in 2015 haar internationale debuut met haar boek Skid Row, over de gelijknamige straatarme buurt in downtown Los Angeles. Het boek, vormgegeven door Mevis & Van Deursen en met een introductie van LA Times-journalist Gale Holland, werd een onverwacht succes in Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland Japan en de VS, en werd verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken van Nederland en Belgie. In de LA Review of Books omschreef Michael Kurcfeld Skid Row als ‘A vivid record of a fragile world by an unlikely outsider.’ Wired's Pete Brook prees Van Hoeks aanpak: ‘As responsibly as one can make images of society’s disadvantaged. Kudos.' Notes on Downtown is Van Hoeks tweede boek.


Notes on Downtown werd mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds/Tijlfonds, Stichting Jaap Harten Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.

Het Nieuwe Instituut
Maud Vervenne