Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Computers, zoals de smartphone die je in je hand hebt, bieden je toegang tot een onwillekeurig netwerk dat zich over de hele planeet uitstrekt. Stortplaatsen voor elektronisch afval in Guangdong in China hebben een directe link met computerdorpen in het Nigeriaanse Lagos en onderzeese glasvezelkabels in de Atlantische Oceaan zijn onlosmakelijk verbonden met de mystiek rond de geschiedenis van het internet. In de tentoonstelling Vertical Atlas is werk te zien van kunstenaars die de digitale wereld van dit moment verkennen en ieder op hun eigen manier in kaart brengen hoe snel die zich ontwikkelt. De opening van Vertical Atlas op donderdag 27 oktober 2022 vormt ook de feestelijke boekpresentatie van de gelijknamige publicatie.

De aarde is omgeven door een enorm gaaswerk van glasvezelkabels en elektromagnetische golven. Er wordt in het aardoppervlak geboord naar grondstoffen die worden ingezet om de winning van cryptovaluta’s en de aanleg en het onderhoud van almaar grotere datawolken van energie te voorzien.

De computer in je handpalm biedt je toegang tot een onbewust wereldwijd netwerk dat afvalhopen voor e-waste in Guangdong verbindt met computerdorpen in Lagos, dat glasvezelkabels in de Atlantische Oceaan verknoopt met de geheimzinnige geschiedenis van het internet en dat particuliere satellieten in hun baan om de aarde linkt aan toenemende hoeveelheden IP-adressen en tera-FLOP’s aan dataverwerking.

Deze tentoonstelling is een verkenning van de materiële en immateriële aspecten van de gedigitaliseerde werkelijkheid waarin we ons bevinden. Die digitale realiteit is aangelegd op een fundament van olie, rubber, coltan en lithium. De aarde wordt uitgegraven, ontgonnen en uit elkaar getrokken voor de winning van de materie die de machine draaiende moet houden. Tegelijkertijd maken digitale technologieën het mogelijk om op nieuwe manieren informatie en gegevens te vergaren en uit te wisselen. Algoritmen begeleiden transport- en verkeersstromen van goederen en mensen dankzij steeds verder doorontwikkelde surveillancetechnieken in relatief goede banen de hele planeet over.

Hoe maken we de mondiale maatschappelijke, politieke, culturele en ecologische impact van digitale veranderingen inzichtelijk? Hoe beïnvloedt digitale technologie de manier waarop we ruimte in kaart brengen en interpreteren? Hoe hebben, op hun beurt, uiteenlopende wereldbeschouwingen met hun sociale en spirituele afwegingen de ontwikkeling en toepassing van zulke technologie vormgegeven op verschillende plekken in de wereld?

Gepresenteerde kunstenaars

 • Kévin Bray
 • Geocinema (Asia Bazdyrieva and Solveig Qu Suess)
 • Isaac Kariuki
 • Francois Knoetze
 • Emo De Medeiros
 • Andrej Škufca
 • Suzanne Treister
 • Qiu Zhijie

Renée Roukens en Arthur Steiner zijn de initiatiefnemers en samenstellers van de tentoonstelling.

Over Vertical Atlas

Vertical Atlas is een gezamenlijk onderzoeksinitiatief van Hivos en Het Nieuwe Instituut: een uniek handboek met landkaarten, kunstwerken en essays die lezers helpen manoeuvreren door de complexe effecten van wereldwijde digitale transformatie op verschillende locaties. De gedrukte atlas wordt uitgegeven door ArtEZ Press.

 • Redactie: Leonardo Dellanoce, Amal Khalaf, Klaas Kuitenbrouwer, Nanjala Nyabola, Renée Roukens, Arthur Steiner and Mi You
 • Redactie-assistent: Hannah Adlide
 • Met bijdragen van: Sophia Al Maria, Heba Y. Amin, Lotte Arndt, Benjamin H. Bratton, Kévin Bray, James Bridle, Ingrid Burrington, Adriana Bustos, Ben Cerveny, Guo Cheng, Chimurenga, Cristina Cochior, Sounak Das, Data Justice Lab (Philippa Metcalfe, Fieke Jansen), Pablo DeSoto, Alexis Destoop, Marjolijn Dijkman, DISNOVATION.ORG, Maarten Vanden Eynde, Cao Fei, Shuang Lu Frost, Maya Indira Ganesh, Pélagie Gbaguidi, GCC Group, Geocinema (Asia Bazdyrieva, Solveig Qu Suess), John Gerrard, Oulimata Gueye, Camille Henrot, Femke Herregraven, Yuk Hui, Sanneke Huisman, Victoria Ivanova, Vladan Joler, Isaac Kariuki, Klaas Kuitenbrouwer, Francois Knoetze, Srinivas Kodali, Bogna Konior, Lukáš Likavčan, Abu Bakarr Mansaray, Svitlana Matviyenko, Emo de Medeiros, Metahaven, Dorine Mokha, Jean Katambayi Mukendi, Musasa, Katja Novitskova, Nanjala Nyabola, Trevor Paglen, Alice Piva, Chen ‘Stanley’ Qiufan, Nii Quaynor, Elia Rediger, Tabita Rezaire, Lucas Rolim, Bassem Saad, Nanjira Sambuli, Georges Senga, Nzilani Simu, Andrej Škufca, Ksenia Tatarchenko, Suzanne Treister, Unknown Fields, Jordi Vallverdú, Richard Vijgen, Sarah Waiswa, Zhan Wang, Kedolwa Waziri, Mi You, Qiu Zhijie, Dan Zhu
 • Ontwerp: Catalogtree
 • Uitgegeven door: ArtEZ Press

Bestel hier het boek vooruit via de webshop van de uitgeverij. 

Raadpleeg de digitale uitgave hier (vanaf 27 oktober 2022 beschikbaar)

Mede mogelijk gemaakt door Sida, Creative Industries Fund NL, New Silk Roads

 

datum
27/10/2022
tot
27/11/2022
taal
Engels
 
locatie

Gallery 3

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

De opening en boekpresentatie op 27 oktober is gratis toegankelijk; meld je hier aan.

Voor de tentoonstelling gelden de reguliere museumtoegangsprijzen.

Volwassenen€ 14,-
Kinderen en jongeren tot 18 jaargratis
Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituutgratis
Student€ 7,-
CJP€ 7,-
Groepen (v/a 15 personen)€ 12,-
Museumkaart, ICOM/ICAM, VriendenLoterij VIP-KAART, Rotterdampas, Rembrandtkaartgratis
Rotterdam Welcome Card€ 10,50

Het Nieuwe Instituut
Maud Vervenne