Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De ruimtelijke installatie van Khozhai bestaat uit 31 lagen kranten, haar tranen en aardappelzetmeel. De eerste laag kranten is van 24 augustus 1991, de ineenstorting van de Sovjet-Unie, het herstel van de Oekraïense onafhankelijkheid, en de tijd dat zij vrij werd geboren. De laatste laag kranten, 31 jaar later, is van 24 februari 2022, de Russische invasie van Oekraïne.

Deze kranten zijn allemaal te vinden onder het behang van miljoenen huizen. Het bedekt de onvolkomenheden van de muren van de gebouwen die in de tijd van Stalin, Brezjnev en CHroesjev verrezen zijn. Deze typische flatgebouwen zijn bekend bij elke Oekraïner. Nu deze muren tot puin zijn geslagen, komt eindelijk de Waarheid aan het licht.

Over Daria Khozhai 

Daria Khozhai is een kunstenaar en architect met een achtergrond in beeldende kunst (Kyiv Academy of Visual Arts) en duurzame architectuur (Politecnico di Milano). De afgelopen 5 jaar maakte Khozhai grootschalige kunstinstallatie die locatiespecifiek zijn, als onderdeel van het kernteam van RAAAF. Tegelijkertijd werkte ze als embedded architect in een filosofisch project in het Amsterdams Medisch Centrum, waardoor ze zelf een onderzoek startte naar Multidirectioneel Geheugen (als bron van identiteitsvorming en vermogen om nieuwe werelden te bouwen uit het materiaal van oudere werelden). Sinds kort is ze docent aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. 

datum
05/09/2022
tot
29/09/2022
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Het Nieuwe Instituut
Maud Vervenne