Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Rare ziet het belang in van een doortastend proces en de individuele zoektocht naar kennis. Ze vragen zich af of het individuele creatieve proces louter persoonlijk is, of iets waarvan we als maatschappij kunnen leren?

Het proces in ontwerp

De tentoonstelling toont processen van ontwerpprojecten die zijn verzameld door middel van een open oproep, gericht op pas afgestudeerde Master-studenten Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp. Deze veelal abstracte werken kunnen als incompleet worden gezien maar markeren juist cruciale punten in het ontwerpproces. Het materiaal wordt daarom gepresenteerd als een verzameling opzichzelfstaande werken. Raw probeert de verborgen creatieve handelingen bloot te leggen en het doorlopende onderzoek te verbreden. Op deze manier gaat Rare de dialoog aan met een breed publiek waarin de twee kanten van ‘ontwerpen’ worden behandeld: het complete eindbeeld en het cruciale proces, die samen de huidige werkelijkheid van de moderne stad hebben vormgegeven.

De tentoonstelling spoort aan tot interactie door middel van discussies, lezingen, workshops en publieke evenementen.

Over Rare

Rare is een collectief van ontwerpers afgestudeerd in architectuur, dat een doorlopend onderzoeksproject heeft opgezet dat zich richt op de ontwikkeling van het discours rond creatieve processen. Tekeningen, maquettes, en andere producten uit een proces kunnen een manier zijn om abstracte gedachten te communiceren. In de academische wereld en in de praktijk is veel onderzoek gedaan naar het ontwerpproces. Volgens Rare blijft deze kennis echter ondergewaardeerd en onderbelicht in het openbare debat. Door dit gedachtegoed aan bod te laten komen kan de creatieve sector worden verrijkt en wordt samen toegewerkt naar een creatieve economie die gedreven wordt door cultuur en kennis. Waarom blijft onderzoek naar het proces vaak binnen de muren van de universiteit en vindt het zelden zijn weg in de publieke of professionele ruimte?

Voor de maatschappij kan architectuur soms gesloten aanvoelen, wat kan leiden tot vervreemding tussen architectuur en het publiek. Architectonische publicaties tonen veelal perfecte beelden van voltooide projecten zonder het proces te belichten, terwijl het proces juist een essentieel onderdeel is van het project. Creatieve processen zijn non-lineaire activiteiten die op een intuïtieve manier plaats vinden. Men creëert hierin een grafische taal die zich weer uit in een visuele expressie van ideeën, zoals tekeningen en fysieke modellen.

datum
16/04/2021
tot
16/05/2021
taal
Nederlands / Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam


Website: weare-rare.com

toegang

Woensdag t/m zondag 

10:00 - 17:00

Het Nieuwe Instituut
Maud Vervenne