Voor deze tentoonstelling heeft Myvillages samengewerkt met de inwoners van drie dorpen: Zvizzchi en Pushkino in Rusland en Zburazh in Wit-Rusland, en met kunstenaars en cultuurmanagers. Het doel was om de aard van de culturele productie op het platteland te onderzoeken en hoe deze zichtbaar is in het dagelijks leven van een dorp. Door samen te filmen, fotograferen en tekenen, leren de deelnemers hun omgeving opnieuw te zien en ontdekken ze hoe kennis wordt uitgewisseld via intergenerationele en trans-lokale ontmoetingen. De foto's, tekeningen en objecten laten zien hoe de dorpelingen, jong en oud, hun eigen omgeving zien en vormgeven; maar zijn die beelden wel te lezen met onze West-Europese geconditioneerde ogen? Op dit punt zet Myvillages de toon voor een publiek debat.
Deze tentoonstelling is samengesteld door Wapke Feenstra van Myvillages en markeert de weblancering van The Rural School of Economics op 3 februari 2022, een nieuwe trans-lokale en collaboratieve leeromgeving voor degenen die plattelandseconomieën creëren en gebruiken. De lancering zal worden gevierd met een speciaal evenement op 3 februari 2022.
Over Myvillages
Myvillages werd in 2003 opgericht door kunstenaars Kathrin Böhm (UK/DE), Wapke Feenstra (NL) en Antje Schiffers (DE), om te pleiten voor een nieuw begrip van de landelijke omgeving als een plaats van en voor culturele productie. Het werk van Myvillages richt zich op de relatie tussen het landelijke en het stedelijke, waarbij wordt gekeken naar verschillende vormen van productie, vooroordelen en machtsverhoudingen, terwijl de culturele hegemonie van de stad ter discussie wordt gesteld. Het collectief is betrokken bij coöperatieve projecten in verschillende dorpen en landschappen over de hele wereld, met als doel een nieuwe dynamiek te brengen in vastgeroeste opvattingen over lokale hulpbronnen en productie, landbouw en cultuur, en interne en externe percepties.