Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Of we onze omgeving nu uitmeten en afbakenen om haar naar onze hand te zetten, haar op een natuurlijk beloop laten, of platwalsen en uitgraven om in onze behoeften te voorzien, de manier waarop we het landschap benaderen vertaalt zich naar de ontwikkeling van onze steden, de industrieën waarin we werken en de maatschappij waarin we leven.

De gecategoriseerde kaders die inclusieve benaderingen kenmerken komen vaak niet overeen met de werkelijke diversiteit van een leefomgeving. Dit roept de vraag op of we een plek ook daadwerkelijk kunnen leren kennen met dit soort generaliserende modellen. De kunst van het waarnemen en benoemen van veelzeggende details buiten dergelijke kaders kan een voedingsbodem vormen om iets over diversiteit te leren.

Via verschillende media stelt Nomaos de vraag hoe bijvoorbeeld het ontwerp van specifieke publieke structuren de sociaaleconomische kloof tussen grote steden en de periferie onderschrijft, of op wat voor manier 'natuurlijke' landschappen worden ingericht om een specifieke identiteit te representeren.

Over Nomaos

Onderzoekscollectief Nomaos is een multidisciplinaire groep architecten, kunstenaars, illustratoren, designers, urbanisten en schrijvers­. Binnen hun praktijk of vanuit hun achtergrond banen zij zich een weg door onderzoeksterreinen die uiteenlopen van geologie tot sociologie en van wiskunde tot geschiedenis. In hun werkwijze is de ontmoeting met het landschap een vorm van samenwerking; net als in artistiek onderzoek waar werkvelden, identiteiten en ideeën samenkomen.

Gedurende de periode van een jaar heeft Nomaos onderzoek gedaan op verschillende plekken in Rusland en Nederland. Rijk aan eindeloze stukken land lijkt het Russische landschap aan de oppervlakte weinig op dat van Nederland, waar elke centimeter optimaal wordt benut. Toch kunnen individuele verhalen een terrein blootleggen waar de toepassingen voor deze sterk uiteenlopende landschappen een onderliggende grondslag hebben.

Online presentatie

Kijk hieronder de opening terug van What Do Landscapes Say?, een online paneldiscussie op donderdag 3 september over het onderzoeksproces en de samenwerking binnen het project, inclusief een korte virtuele wandeling door de tentoonstelling. Onderzoekscoördinator Yue Mao en curator Naomi van Dijck van het onderzoekscollectief Nomoas modereren de discussie met 9 kunstenaars over hun bijdragen.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Presentatie 'What Do Landscapes Say?'

‘What Do Landscapes Say?’ wordt gesteund door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, het Mondriaan Fonds en Stroom. Presentaties van het project vinden plaats in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en in Na Peschanoy Gallery, Moskou.

Het Nieuwe Instituut en het landschap

Binnen de programmalijn Landschap en Interieur kent Het Nieuwe Instituut een rijke geschiedenis aan projecten die aandacht besteden aan het landschap.

Colofon

Curator
Coördinators
Polina Veidenbakh, Yue Mao
Producers

Naomi van Dijck, Yue Mao

Ruimtelijk vormgever

Maria Kremer

Grafisch ontwerpers

Maria Malkova, Daria Nikulina

Deelnemende kunstenaars
datum
03/09/2020
tot
15/10/2020
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

Het Nieuwe Instituut
Maud Vervenne